Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 20. října 2013

Rituální a multimediální Bach

Včera, tedy v sobotu 19. října, večer bylo prostřednictvím kanálu digitalconcerthall.com přenášeno po internetu z Berlína monumentální dílo J.S. Bacha nazvané Matoušovy pašíje. Bach je napsal jako čtyřicátník v Lipsku, kde tehdy působil již asi 5 let jako kantor Tomášského kostela. Po uvedení v roce 1729 byly zapomenuty a znovuobjevil je až Felix Mendelssohn-Bartholdy o 100 let později. Včerejší provedení vzniklo před 3 lety ve spolupráci pro někoho extravagantního amerického divadelního režiséra Petera Sellarse a seriózního šéfa Berlínských filharmoniků Simona Rattlea. Přestože díla tohoto charakteru jsou dnes přednostně prezentována soubory specializovanými na barokní hudbu a v kostelních prostorách, je tato "inscenace" mimořádně působivá. Členitost velkého sálu Berlínské filharmonie s jeho schodišti a rampami dala režisérovi možnost využít unikátním způsobem prostor. Sám Sellars nazývá svou práci "ritualizací" a přistoupil k úkolu velmi decentně. Všichni účinkující byli oblečeni v černém a jedinými rekvizitami byly bílé kubusy.


Interpreti byli nejen skvělí pěvecky, ale minimálně v případě Marka Padmorea, který zpíval evangelistu provázejícího celou tragickou nocí popsanou v kapitolách 26 a 27 Matoušova evangelia, hluboce poučení, jak vyplynulo z jeho přestávkového rozhovoru s režisérem.



Účinkující:
  • Simone Rattle, dirigent
  • Berliner Philharmoniker
  • Camilla Tilling, soprán
  • Magdalena Kožená, mezzosoprán
  • Topi Lehtipuu, tenor
  • Mark Padmore, tenor
  • Eric Owens, baritone,
  • Christian Gerhaher, baritone,
  • Rundfunkchor Berlin, Simon Halsey - sbormistr,
  • Knaben des Staats- und Domchors Berlin,  sbormistr,
  • Peter Sellars, režie

V Čechách nastudoval Matoušovy pašíje v komorní podobě m.j. Václav Luks s Collegium 1704 a Collegium Cantatum 1704 v roce 2008.

Když jsem projížděl internet, hledaje český text, narazil jsem na "The Digital Bach Project", který se váže k Oregon Bach Festival, jenž již více než 40 let probíhá každé léto v univerzitním městě Eugene. Vlastně původně, dnes se rozšířil i na další místa v Oregonu, jednom ze států amerického severozápadu. Na stránce oregonbachfestival.com/digitalbach/matthew/ se otevře digitální podoba Matoušových pašíjí, kde synchronizovaně s hudbou a zpěvem se objeví Lutherova bible a partitura. Z bible vyskakuje okno s překladem právě zpívaného textu do zvoleného jazyka včetně češtiny a světlý pruh na historické partituře zvýrazní aktuální takty. Festival je napojen na Minnesota Public Radio, což je součást jedné ze 2 amerických sítí veřejných rozhlasových stanic. Jistě protivná informace pro vyznavače evropské kulturní superiority. A to už nemluvím o Putinovi, který nedávno vyhlásil záměr napravit prostřednictvím pravoslaví degenerovaný Západ.

Žádné komentáře:

Okomentovat