Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 27. července 2013

Burani

Před pár lety jsem pátral po svých předcích a díky internetu a digitalizaci archivů jsem se v některých případech dostal až do 17. století. Zjistil jsem, že v řadě linií to byli aktivní, nezávislí lidé. Mlynáři, řezníci, hospodští, mydláři, zedníci, zahradníci, ševci, obchodníci. Prostě lidé, kteří se museli starat, aby byli, konzervativní hospodáři, kteří nespoléhali ani na pána, ani na stát. Teprve tehdy mi došlo, že to, co říkala moje babička, totiž "dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí", "kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem" a "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá", nebyly náhodné výkřiky, ale konzervativní filosofie těchto lidí.

Včera večer jsem tankoval u jedné z nejlacinějších benzinek v okolí Prahy. Z pěti řad jsem vybral tu, kde u aut nikdo nestál, v domnění, že řidiči již naplnili nádrže a šli zaplatit. Pár minut stojím, a pak udiveně zírám, jak se pomalu otevírají dveře auta přede mnou, z nich se souká řidič s mobilem u ucha a za stálého telefonování se loudá ke stojanu. Auta v ostatních pruzích odjíždí, já stále čekám. Co to může být za člověka, říkám si? Má velké bílé SUV, tankuje u nejlacinější pumpy a chová se jako bezohledný pitomec pohrdající ostatními řidiči.

Ano, je to nejspíš důsledek přetržení řetězu oněch shora popisovaných konzervativních hodnot. Tenhle pitomec se sice dostal k penězům na auto, ale ctí jenom tu "dobrou hospodyňku". "Jak se do lesa volá" mu nic neříká, a nejspíš se domluví jen česky a ještě k tomu špatně. Buran s kapitalistickým pozlátkem, ale socialismem zažraným hluboko pod kůži.

Žádné komentáře:

Okomentovat