Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 8. dubna 2013

Theophil, Freiherr von Hansen

Dalo by se napsat: byli jednou dva bratři... Byli Norové, na svět přišli v dánské Kodani a jmenovali se Hansenové. Starší Christian se narodil roku 1803 a zemřel 1883, mladší Theophil žil v letech 1813 až 1891 a oba byli architekti. Christian strávil 18 let života v Athénách, kam přijel jako 30letý a hned v následujícím roce se stal dvorním architektem krále Otty, kterému tehdy bylo 19 let. V roce 1837 se k němu připojil mladší bratr, který studoval v Kodani a později ve Vídni. Spolu pracovali na stavbě Národní a Kapodistrijské univerzity v Athénách, Theophil potom navrhl Athénskou akademii a Řeckou národní knihovnu. Všechny 3 budovy se nachází na hlavní třídě Elefteriou Venizelou. Společně i jednotlivě pracovali i na dalších projektech v Řecku a navíc se stali znalci řecké a byzantské architektury. Zatímco Christian se v 50. letech vrátil do Dánska, Theophil navrhl athénskou Národní observatoř a sponzor stavby, řecko-rakouský podnikatel, bankéř a ředitel Národní banky Rakouska ho pozval do Vídně, kde se jako asistent Ludwiga Forstera podílel na vybudování Arsenalu (1848-56) a později se stal jedním z nejvýznamnějších architektů vídeňské Ringstrasse. Mezi jeho nejslavnější projekty patří Musikverein (1867-70) a vídeňský parlament (1874-1883). Pokračoval však i v athénských projektech a v Brně projektoval m.j. zemskou nemocnici u sv. Anny, Besední dům a Pražákův palác.

Akademie Atheny

Besední dům v Brně

Díky svému renomé byl v roce svých 50. narozenin jmenován čestným občanem Vídně, 16 let byl profesorem Akademie výtvarných umění a v roce 1884 se stal baronem a užíval titul Freiherr von Hansen.

rakouský parlament

A protože letos uplyne 200 let od narození Theophila Hansena, pořádá se ve Vídni hned několik výstav s ním spojených.

Především je to výstava "Hvězdný architekt a jeho obytné stavby na bulváru Ringstraße", která se koná od 14. května do 17. srpna ve Wagnerově muzeu v Postsparkasse.

Od 28. května do 13. října proběhne v nedalekém MAK (Museum für angewandte Kunst) výstava „Theophil Hansen. Umělecké řemeslo", která představí Hansenovy návrhy interiérů a Akademie výtvarných umění Vídeň vystaví část z Hansenových skic a návrhů pod názvem "Theophil Hansen. Architekt a projektant (20. září až 10. listopadu). A od dubna bude Theophilu Hansenovi věnována také výstava v Ringturmu.

Po loňském výstavním maratónu k výročí Gustava Klimta je to další velký kulturní počin Vídně. Nevím jak v Athenách, tam mají asi jiné starosti, ale Brno se příležitosti určitě nechytilo. Ale abych nebyl zcela nespravedlivý, od roku 2002 stojí v nemocnici sv. Anny jeho pomník s bustou.

památník Theophila Hansena v nemocnici sv. Anny


Žádné komentáře:

Okomentovat