Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 25. dubna 2013

Opera Awards - nejen Kaufmann

Opera je renomovaný anglický časopis, který přes 60 let přináší na cca 130 stranách každý měsíc informace ze světa opery. V digitální podobě za 45 liber ročně, což odpovídá předplatnému Blesku na 4 měsíce. Mimo jiné přinesl loni v říjnu nepříliš povzbudivou zprávu o nové inscenaci Dona Giovanniho ve Stavovském divadle, když recenzent konstatoval, že Mozart by asi své dílo nepoznal. Ale pochválil Marii Fajtovou, Jana Martiníka a Svatopluka Sema.

Já však o tomto časopise mluvím jednak proto, že stál u zrodu The Opera Awards, které byly poprvé uděleny v tomto týdnu, a také proto, že v červnovém čísle přinese podrobnou informaci o oceněných jednotlivcích a kolektivech. Vy ovšem nemusíte na ty hlavní čekat do příštího měsíce, tady jsou:

Dirigent: Antonio Pappano
Rodiče sira Tonyho se přestěhovali před 53 lety z Itálie právě včas na to, aby se stal Britem. Hudební vzdělání získal ve Spojených státech, kde začal ve 21 letech profesionální kariéru jako korepetitor newyorské městské opery. O 10 let později dirigoval poprvé v Covent Garden a byl jmenován hudebním ředitelem v Oslo. Rok poté, tedy v roce 1992, se stal hudebním ředitelem bruselské opery Théatre Royal de la Monnaie a od roku 2002 je hudebním ředitelem v Covent Garden. A také orchestru dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Římě. Za což se stal nositelem řádu Rytíř velkého kříže a současně je rytířem i v Británii.

Sirové George Christie (vlevo) a Antonio Pappano

Režisér: Dmitri Tcherniakov
Před 20 lety absolvoval Ruskou akademii divadelních umění v Moskvě a ve 43 letech je uznávaným operním režisérém, často i scénografem a návrhářem kostýmů. Za poslední léta pracoval v Berlíně, Paříži, Dusseldorfu, Moskvě, Mnichově, Milánu, Aix-en-Provence, Madridu, Amsterdamu, Bruselu, Zurichu, St. Peterburgu a v následujících 12 měsících jsou před ním operní premiéry 3x v Mnichově, St. Peterburgu, Tel Avivu, Aix-en-Provence, Zurichu, New Yorku. Celkem 9 inscenací včetně scény, 2x i kostýmy. Je to vůbec jeden člověk?

Dmitri Tcherniakov

Zpěvačka: Nina Stemme
Za pár dní 50letá švédská sopranistka, která v mládí studovala ekonomii na Stockholm University a k tomu zpěv. V roce 1993 zvítězila v Domingově pěvecké soutěži Operalia a v témže roce byla i ve finále soutěže BBC Cardiff Singer of the World. Je členem královské opery ve Stockholmu a zpívá po celém světě. V nominaci na "Operu" bylo 5 zpěvaček, z toho 4 bude letos 50. Na "benjamínka" a žhavého kandidáta, 44letou Joyce DiDonato se tak nedostalo.

Nina Stemme

Za celoživotní dílo: Sir George Christie
78letý syn Johna Christie, zakladatele Glyndebourne Opera House a pozoruhodného operního festivalu tamtéž. Ten celý podnik založil v roce 1934, 3 roky po svatbě se zpěvačkou Audrey Mildmay. V roce 1958 převzal sir George otcovu roli a celý podnik řídil 41 let, postavil také nové divadlo, a v roce 1999 předal žezlo mladšímu synovi Gusovi, který svůj přechod od zoologa k opernímu managerovi stvrdil tím, že se před 3 lety oženil s operní hvězdou Danielle de Niese. Součástí celého glyndebournského podniku je i podzimní putovní opera Glyndebourne on Tour, jehož hudebním ředitelem je Jakub Hrůša.

Zpěvák: Jonas Kaufmann
43letý německý tenor, na jehož vítězství vsadit byla sázka na jistotu. Světově uznávaný a vyhledávaný zpěvák, který ke zpěvu zběhl od studií matematiky. Vloni i předloni zpíval také v Praze.

Jonas Kaufmann

Nováček. Daniele Rustioni
Narozen roku 1983 v Milánu studoval na tamější konzervatoři Giuseppe Verdiho. Od roku 2002 pracoval 2 sezóny v La Scale jako korepetitor a asistent dirigenta, v roce 2008 se stal hlavním hostujícím dirigentem Michailovského divadla v St. Peterburgu, kterému šéfuje Valery Gergiev. V březnu 2011 dirigoval Aidu v Covent Garden (hudební ředitel Pappano), v říjnu 2012 Bohému v La Scale (hudební ředitel Barenboim). Tomu se říká našlápnutá kariéra.

Daniele Rustioni

Mladý zpěvák: Sophie Bevan
Toto bylo napsáno přede 2 roky: "Klan rodiny Bevanů by mohl vytvořil sbor i orchestr. 58 z nich buď zpívá nebo na něco hraje. 14 dětí učitele hudby Rogera Bevana zdědilo hudební geny." Dcerou jednoho z nich, Rogera, sbormistra v Chelsea, je sopranistka Sophie Bevan, letos 29letá, ale hudební nadání má i jejích 7 sourozenců, včetně další nadané sopranistky Mary. Ještě jako posluchačka Benjamin Britten International Opera School zpívala Sophie v English National Opera, je považována ze velký příslib.

Sophie Bevan



Žádné komentáře:

Okomentovat