Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 29. dubna 2013

Kultovní město evropské kultury a ochrnutý kapitán

Počínaje rokem 1991 dávají každý rok 1. května Berlínští filharmonici v některém z kultovních měst evropské kultury tzv. Evropský koncert, kterým oslavují založení orchestru právě dne 1. května roku 1882. Letos padla volba na Prahu. V 11 hodin v majestátním Španělském sále, jak píše medici.tv, který koncert zdarma přenáší po internetu. Na programu je Dvořák a Beethoven, diriguje sir Simon Rattle, zpívá Magdaléna Kožená.

Týž den večer a pak ještě dvakrát hraje Česká filharmonie v Rudolfinu pod taktovkou Jiřího Bělohlávka Mozarta a Wagnera a zpívají švédská mezzosopranistka Katarina Karnéus a finská sopranistka Karita Mattila.

2., 5. a 6. května se ve Stavovském divadle uskuteční 3 beznadějně vyprodaná představení Myslivečkovy opery Olimpiade v nastudování Ursel Hermann a Václava Luxe v mezinárodním obsazení a s orchestrem Collegium 1704, a pak odjedou hrát po Evropě, aby se představení do Prahy nevrátilo. A i ta 3 představení jsou skoro zázrak, protože ND už celý projekt prakticky "odpískalo".

6. května znovu Magdaléna Kožená s písňovým recitálem ve Španělském sále.

V úterý 7. května v Rudolfinu vystoupí vynikající francouzská sopranistka Véronique Gens s Collegiem 1704 dirigovaným Josefem Luxem. Na programu Mozart, Gluck a Mysliveček.

A konečně ve středu 8. května zpívá ve Smetanově síni již třetí rok po sobě operní superstar Rolando Villazon, tentokrát arie z oper Giuseppe Verdiho, jako poctu ke 200. výročí skladatelova narození. Celé turné 15 koncertů, z nichž pražský je jediný v "nových" evropských zemích, doprovází Český národní symfonický orchestr.

4 zpěváci světové extratřídy a jedno nestátní hudební těleso vyprodají v Praze 7 koncertů a 3 operní představení v rozpětí 8 dnů, a to 4 dny po Villazonovi začíná Pražské jaro. Naproti tomu  "sjednocená" opera Národního divadla, té chlouby země české, kterou postavil národ sobě (za rozhodující pomoci císaře pána), se zmítá jak koráb na širém moři s ochrnutým ministerským kapitánem a bez kormidelníka, a pomalu ani neví, co bude zítra. Tak tohle se mi do hlavy nevejde. To není ekonomická krize, ale krize mozků a duší. Je to dědictví bolševika nebo jde o mnohem starší ryze české geny umocněné Parkinsonovými zákony? Možná to všechno dohromady, ale výsledek je opravdu odstrašující. Kultovní město evropské kultury!!!


Žádné komentáře:

Okomentovat