Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 26. dubna 2013

Když Pinchas, tak Zukerman

Šel jsem včera zklidněným podvečerem Maislovou ulicí, kde na stěně budovy židovské obce je pamětní deska s poděkováním bývalých vojáků Hagany Československu za pomoc v roce 1948. "Pozpátku točí se ručičky hodin v židovské čtvrti...", zní mi v hlavě verš z Apollinairova Pásma.

A přišel jsem do Rudolfina na koncert České filharmonie řízené Diego Matheuzem (*1984), šéfdirigentem benátského divadla La Fenice, která hrála Bruchův houslový koncert. A jako sólista Pinchas Zukerman, který se narodil v tomtéž roce 1948 do válečné vřavy v Tel Avivu z rodičů, kteří přežili povstání ve varšavském ghetu a Osvětim. Ve 14 letech přišel do New Yorku. Pozoruhodná osobnost - pedagog na Manhattan School of Music i na internetu, ročně 100 koncertů jako dirigent, sólista i komorní hráč, cena Issaca Sterna i National Medal of Arts, hudební ředitel National Arts Centre Orchestra v kanadské Ottavě, hlavní hostující dirigent Royal Philharmonic Orchestra...  O jeho hře si udělejte představu sami z videa:

Bruch: Houslový koncert č. 1 g moll op. 26; Finale: Allegro energico
Israel Philharmonic Orchestra, Zubin Mehta, Pinchas Zukerman

To, co není slyšet, je obrovský nadhled - při té strhující hře se ještě obracel k orchestru, houslistka Irena Herajnová ho sledovala jako hypnotizovaná, a hrál i empoře. Dirigentovi, který je také houslista, nabídl svůj nástroj, aby i on něco zahrál, žertoval s hráči v orchestru, slečnu, která mu nesla kytici, donutil, aby ji dala violoncellistovi se zlámanou nohou.

Pinchas Zukerman v Rudolfinu

3 houslisté: Josef Špaček, Diego Matheuz, Pinchas Zukerman

Místo přídavku zahrál zpoza orchestru jednoduchou melodii písně, kterou si polovina publika broukala s ním. Pak tenhle židovský houslista zavolal českému publiku německé "auf Wiedersehen" a zmizel. U takového člověka snad ani asketickému monogamistovi nevadí, že má už třetí manželku, zvlášť když ty první 2 byly starší než on, a zatvrzelému socialistovi, že si vloni koupil byt na Manhattanu za 2,5 mil. $, protože se hodlá do New Yorku vrátit.

Vyšel jsem na schody Rudolfina do teplého jarního večera, přede mnou osvětlené Hradčany, Malá Strana a Petřín a zase mi zněl ten Apollinaire: "A ty couváš ve vlastním životě pomalu, jda na Hradčany nahoru a poslouchaje k večeru, jak v hospodách české písně zpívají."

Žádné komentáře:

Okomentovat