Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 10. dubna 2013

Globalizace - došlo i na obrazy. Zaplať pánbůh.

Londýn, Paříž a Vídeň, to je evropská osa, po které je každoročně k vidění řada skvělých výstav skvostných obrazů, snesených ze všech světových galerií. Třeba letos ve Vídni Max Ernst a Henri Mattisse, V Paříži Salvator Dalí a Marc Chagall a v Londýně Edouard Manet nebo Jan Vermeer.

Avšak zatímco projekt MET in HD spustil globalizaci opery a umožnil zájemcům doslova na celém světě shlédnout desítky inscenací v přímém přenosu na plátnech kin v HD kvalitě, výtvarné umění stálo dosud stranou. Ovšem výzva opery a baletu byla veliká a reakce je tady.

V neděli končí v londýnské Royal Academy of Art velká výstava portrétů francouzského impresionisty Edouarda Maneta (1832-83) a pro zájemce není šance se tam dostat. Asi před 14 dny byly k dispozici vstupenky už jen na závěrečný den ve 22:30. Poslední 3 dny je otevřeno do půlnoci. Podobně to vypadalo vloni při výstavě obrazů Leonarda da Vinci v Londýně nebo předloni v Berlíně, kde se konala výstava Renesanční portrét.


Není proto nelogické, že producenti filmů hledají způsob, jak tohoto zájmu využít. A první protrhl cílovou pásku britský dokumentarista a producent Phil Grabsky a jeho společnost Seventh Art Productions. Není to žádný nováček. Má za sebou řadu dokumentů, včetně In Search of Beethoven, In Search of Mozart a In Search of Haydn, také dokumenty The Impresionists a Great Artists 1 a 2. Ve spolupráci s BY Experience HD, která již loni organizovala přenos a záznam z Leonardovy výstavy - Leonardo Live promítaný ve více než 1000 kinech, připravili letos serii přímých přenosů z výstav. Ta začíná zítra Manetem a pokračuje 27. června přenosem z výstavy Munch 150 v Oslo a 10. října z Národní galerie v Londýně výstavou Vermeer and Music: The Art of Love and Leisure. Na tu čekám se zvláštním zájmem, protože po tomto malíří z holandských Delft 17. století zůstalo jen kolem 30 obrazů, včetně Dívky s náušnicí, která jakoby před 10 lety z oka vypadla Scarlett Johansson.


Jednou ze 30 zemí, kde bude zítra přenos z Manetovy výstavy k dispozici, je i Česko, a to hned v 9 kinech, včetně pražského Aera. Škoda, jednak Leonard Slatkin diriguje v Lyonu Stravinského Svěcení jara, což přímo a dokonce zdarma přenáší medici.tv, jednak mne od Aera odrazují ctitelé umění, kteří své dojmy umocňují svařákem z termosky. Ale žádný strach, organizátoři slibují i reprízy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat