Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 7. prosince 2011

Handel, koně a kastráti

V sobotu 3. prosince se uskutečnil další přímý přenos z MET do stovek sálů po celém světě. Německý hudební velikán přišel z Hannoveru do Londýna, kde roku 1725 v rozkvětu tvůrčích sil napsal m.j. operu Rodelinda, jejíž příběh se odehrává v Itálii 7. století.

Děj opery je sice poněkud naivní, ale to je u oper celkem běžné a není to to nejdůležitější. Podstatné je, že nabízí možnost k předvedení špičkových výkonů zpěváků, orchestru i dirigenta. A takto nabízenou možnost inscenace z roku 2004 využila. Nemá smysl rozebírat výkony jednotlivých zpěváků, všechny byly špičkové. Reneé Fleming nesplnila tajná přání některých posuzovatelů toužících po ohromujících novostech, a byla opět skvělá, zvláště ve 3. jednání.


Zpěv kontratenorů zní v reálné scéně poněkud nezvykle, ale "dobré" mužské postavy Bertarida a Unulfa tak Handel napsal. V závěru napravený uzurpátor moci Grimoaldo je naopak tenor a odporný zrádce Garibaldo bas. Škoda, že kastráti už nezpívají, bylo by zajímavé tyto hlasy porovnat. Stejně, jako posluchače zarazí, když začnou zpívat, je překvapivé i to, že v mluveném projevu jsou to normální chlapíci s mužným barytonem. Pokud bych však měl mít výtku, potom k exteriéru Stephanie Blythe, jejíž těžká nadváha v detailních záběrech milostných výlevů působí v lepším případě komicky, v horším odpudivě. Deborah Voigt, která představením provázela, měla před 7 lety z týchž důvodů konflikt s ROH, který jí zrušil angažmá, když se nevešla do kostýmu. Problém dokázala vyřešit, a před časem dokonce přiznala, že jí poprvé někdo řekl, že je krásná. (Dneska to však vypadá, že si opět dopřává trošku víc.) Zkouší vedení MET, co divák unese?

Pokud jde o samotnou inscenaci, nezdá se mi, že přenesení děje o více než 1000 let kupředu opeře nějak prospělo. Realistická scéna s dětským koníkem i živým koněm rozhodně funkční není, a v tomto ohledu mi nedávná pražská inscenace Handelova Rinalda připadá daleko přiměřenější. Je ovšem otázka, zda to, co je dobré na scéně Stavovského divadla, by unesla i velká scéna MET. V každém případě však v porovnání s aplaudujícím publikem v New Yorku byl úspěch u návštěvíků smíchovského Cinestar skromnější. Na začátku sotva z poloviny obsazený sál zel po 4 hodinách takřka prázdnotou.

Na DVD jsou k dispozici vynikající inscenace z Glyndebourne (1998) s Annou Caterine Antonacci a z Mnichova (2004) s Dorotheou Roschmann. Jak režijním pojetím, tak i projevem hlavní představitelky je mi bližší ta první.

Anna Caterina Antonacci - Mio caro bene (Rodelinda), Glyndebourne 1998

Georg Friedrich Händel: Rodelinda
Dirigent: Harry Bicket
Režie: Stephen Wadsworth
Scéna: Thomas Lynch
Kostýmy: Martin Pakledinaz
Světla: Peter Kaczorowski
The Metropolitan Opera Orchestra
Premiéra 12.2.2004 The Metropolitan Opera New York
Live in HD 3.12.2011

Rodelinda, královna Langobardů - Renée Fleming
Bertarido, král Langobardů a manžel Rodelindy - Andreas Scholl
Grimoaldo, vévoda benevetský a uzurpátor Bertaridova trůnu - Joseph Kaiser
Garibaldo, vévoda turinský - Shenyang
Eduige, Bertaridova sestra zasnoubená s Grimoaldem - Stephanie Blythe
Unulfo, Bertaridův důvěrník - Iestyn Davies
Flavio, Rodelindin syn - Moritz Linn

Continuo:
Harpsichord recitative: Harry Bicket, Harpsichord ripieno: Bradley Brookshire, Cello: David Heiss, Baroque Guitar and Theorbo: Daniel Swenberg.

Žádné komentáře:

Okomentovat