Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 18. listopadu 2011

Sondra Radvanovsky říká, že moc česky neumí, zato...

Před pár lety jméno Sondra Radvanovsky moc lidí neznalo. Potom si na dávnou vítězku soutěže MET, kdysi mezzo, dnes lyrický soprán, která v roce 2002 absolvovala operaci hlasivek, vzpomněl pan ředitel Gelb, což moudře odůvodnil tím, že ona uzrála a on také. A obsadil ji do Trubadůra, se kterým oblétla v dubnu svět v MET HD. Udělala pro to mnoho, NYT se dokonce přiznala, že nasadila redukční program, aby nevypadala jako "velká tlustá kráva". Vzápětí agentura Nachtigal Artists oznámila, že 16. listopadu bude zpívat v Praze.

I stalo se. Sotva kdo však tušil, že to bude jeden z nejkrásnějších recitálů posledních let. Sondra Radvanovsky skvěle zpívala, to je však standard, jestliže cena vstupenek se blíží 200 €. Ale tahle 42letá Severoameričanka narozená v Chicagu a žijící v kanadském Torontu dodala koncertu neopakovatelný osobní rozměr, když po přestávce poděkovala publiku za vřelé přijetí, a řekla, že je šťastná, že může zpívat v tak krásném městě a sále v zemi, odkud pocházeli její otec a prarodiče. A ta atmosféra zvláštní důvěrné sounáležitosti pak provázela celou druhou polovinu koncertu. A když se po poslední arii strhl bouřlivý potlesk a volání "we love you", nefalšované dojetí této ženské z masa a krve dokonce chvíli bránilo zazpívat první přídavek - arii Rusalky. Až jí pan dirigent musel půjčit kapesník. A znovu aplaus, řekl bych ještě větší, tak přidala úžasnou Toscu a pak rovněž Pucciniho "O mio babbino caro" z Gianni Schicchi. Teprve potom ukázala, že toho má po krk a koncert skončil.

Sondra Radvanovsky se děkuje

K úspěchu koncertu přispěli i mladá olomoucká mezzosopranistka Barbora Poláčková, která nejprve zazpívala se Sandrou Radvanovsky duet "Mira, o Norma" a pak ještě 2 arie, a elegantní dirigent Francesco La Vecchia. S chutí hrál i orchestr FOK, který předvedl 4 předehry, a vytáhlý perkusista a synovec Franty Ringo Čecha, tyčící se nahoře nad spoluhráči, rozehrál celou škálů projevů radosti z hudby. Prostě se povedlo. Skvělá práce, paní Nachtigalová.

Žádné komentáře:

Okomentovat