Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 27. října 2011

Satelitní hudební hostiny

Je úžasné, jak technika satelitních přenosů dokáže za pár stovek přenést diváka tisíce kilometrů daleko, posadit ho do jevišť největších divadel na světě, obklopit ho obrazem a zvukem a učinit ho tak účastníkem skvělých muzikantských kreací. A všechno šlape, pokud ovšem na trase nezasáhnou hromy a blesky.


Začal s tím před 5 lety nový šéf newyorské Metropolitní opery Gelb, který ve snaze získat nové diváky spustil akci MET in HD. Ta dnes objímá celý svět, i v Česku jsou to desítky sálů, kde je možno přímé přenosy vidět. Samozřejmě se tato myšlenka ujala v různých podobách i jinde. Z Royal Opera House jsou živě přenášena představení do stovek sálů, z Velkého divadla v Moskvě jsou přenášena živě baletní představení. Rovněž z Paříže.

Maria Alexandrova v civilu
Letošní sezónu přímých přenosů zahájil v neděli 9. října právě posledně jmenovaný projekt baletem Esmeralda. Moskevské Velké divadlo již 6. rok prochází rozsáhlou rekonstrukcí, při níž m.j. bude emblém se srpem a kladivem nahražen carskou orlicí, což jistě není to hlavní, a po několikaletých odkladech, finančních skandálech a rezignacích bude provoz zahájen koncem tohoto měsíce. Představení Esmeraldy tak bylo přenášeno z Nové scény, otevřené v roce 2002. Baletní soubor Velkého divadla patří již třetí století k absolutní světové špičce, ostatně vedle francouzské baletní školy je i ruská považována za zakladatelskou.

Esmeralda, jejíž děj je inspirován Hugovým Chrámem matky Boží v Paříži, byla poprvé provedena v Londýně v roce 1844. Hudbu složil baletní specialista Cesare Pugni a autorem choreografie byl Jules Perrot. Autorem dnes používané choreografie je Marius Petipa (1899), avšak častěji bývá inscenován pouze výtah. Což není až tak velký problém, protože z hlediska děje jsou významné 1. a 3. jednání, zatímco druhé je z větší části baletní matiné zasazené v rámci plesu. Je obtížné srovnávat toto představení s čímkoli, co je možné živě shlédnout doma. Už proto, že baletní soubor představuje na 200 umělců řazených do kategorií (v angličtině): artists - soloists (24) - first soloists (16) - leading soloists (9) - principals (19). Většina z nich projde školením ve škole Velkého divadla.


Hlavní roli Esmeraldy tančila Maria Alexandrova (33), které dnes patří k největším hvězdám divadla. Skvělé však byly i mladší Yekaterina Krysanova jako Fleur de Lys a Anastasia Stashkevich (Diana). Z mužských postav pak Denis Savin (chudý básník Pierre Gringoire), Ruslan Skvortsov jako kapitán Phoebus de Chateaupers a Vyacheslav Lopatin jako Acteon. Představení bylo oslnivé, jen "optimalizovaný" zvuk asi nebyl příliš věrný, což je však charakteristické pro všechny tyto přenosy a jinak to asi nejde.

Pro milovníky baletu nabízí projekt v této sezóně ještě 5 představení (jen prosincový Louskáček bude ze záznamu) a přenášeno bude i slavnostní matiné v rámci znovuotevření divadla. Bude možné i srovnání, protože 15. prosince poběží přenos Spící krasavice z Londýna (z Moskvy v listopadu). A ještě tento měsíc, sice ze záznamu, ale zato ve 3D provedení bude promítán balet Giselle z Mariinského divadla.

A pro ty nejnedočkavější návštevníky špičkových přenosů se již tuto sobotu otevírá možnost viděl z MET Donizettiho lyrickou tragedii Anna Bolena, což není nikdo jiný než nešťastná žena údajně prostopášného Jindřicha VIII. a matka matky alžbětinské renesance. V hlavní roli hvězda nejzářivější, i když trošku při těle, Anna Netrebko. Permanentní hostina je tedy opravdu opulentní, i když někomu může připomínat zamraženou krmi. Pravda ovšem je, že většinou je mnohem kvalitnější než domácí strava, byť čerstvá.

Žádné komentáře:

Okomentovat