Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 28. srpna 2011

Placido Domingo v Českém Krumlově



Národní pouť. Davy lidu, řeka aut, spousta organizátorů, nekonečné přehrávání upoutávky festivalu na 4 obřích obrazovkách. Je teplo a jasná obloha. V hledišti jen tak namátkou obstarožní divadelní matadoři Kostka a Munzar s rodinami, pohledná Kateřina Neumannová, Vít Bárta, který v reálu vypadá lépe než okem kamery, ministr kultury, pražský primátor, předsedové senátu i sněmovny, velvyslanci, poslanci, senátoři, hejtmani, sponzoři, celá extra tribuna potentátů. Češi, Slováci, Rakušané, skoro 7000 lidí na trochu malých sedátkách i vstoje. Sponzorský "plevel" se předváděl před podiem a pak tihle chlapíci pochodovali na svá místa a táhli za sebou za ruku své partnerky.






S mírným zpožděním nastoupil rozhlasový symfonický orchestr, a po poněkud trapném úvodu dvou až příliš samolibých estrádních konferenciérů (Vejvoda + Čenský), ale sponzorům někdo poděkovat musí a představitele pozdravit také, zahrál předehru k Prodané nevěstě. Pak přišel Mistr, perfektně zazpíval, ale působil dojmem poněkud unaveného staršího muže a následovala Ana Maria Martinez s arií Rusalky. Žena v potrhaných džínách a 2 mladíci vedle jásali a volali bravo. A pak serie skvělých těžkokalibrových operních árií. Dobré, ale jakoby tomu chyběla jiskra. Jenomže jak se vystoupení odvíjela jako korálky, atmosfére se měnila. Orchestr zahrál perlivou předehru k Don Pasquale a Domingo zazpíval Dein ist mein ganzes Herz a nenápadným gestem ruky, spíš jakoby pro sebe dal najevo, že to je ono, že se chytil. A přes duet z Veselé vdovy se dostali k zarzuele, kde se nezapřela španělská krev obou, a pak nadšené publikum odměnili šesti přídavky. A když Domingo pobídl diváky ke zpěvu, žena a 2 mládenci vedle neváhali. V závěrečné Granadě zpíval Domingo s vervou mladíka. Po více než dvou hodinách bez přestávky. Dokonce ani orchestr nepůsobil dojmem, že už svou práci odevzdal a chce to fofrem zabalit.



Byl to skutečně výjimečný večer a obrovská radost z toho, že tenhle titán přijel do Českého Krumlova, našla svůj výraz v mnoha desítkách květů, kytic, i květinových košů, které hostesky přinášely dál a dál. A tak ani nevadilo, že ministr kultury se loučil se svým náměstkem přes umění slovy: "heléé, tak čau", v tu chvíli oba vypadali jako postavičky z "Hříšných lidí města pražského", a svou manželku pak táhl jak ti floutkovští sponzoři. Řekl bych, že něco tak silného se hned tak nepodaří, a že tímto jubilejním 20. ročníkem se Český Krumlov definitivně zařadil vysoko mezi české festivalové špičky. Protože to nezněl jen zpěv, ale byla tam obrovská pozitivní osobnost. Člověk, který spolu s Pavarottim a Carrerasem přinesl před 20 lety operní zpěv milionům diváků a posluchačů. Umělecký ředitel operních domů v San Franciscu a Washingtonu, duše Operalie, jedné z nejznámějších soutěží mladých zpěváků, ostatně Ana Maria Martinez tuto soutěž před 15 lety vyhrála. A ve svých 70 letech je Domingo ozdobou kteréhokoli operního jeviště na světě, newyorskou Metropolitní operou počínaje. A tady byl oficiální tváří festivalu.

Ale není třeba klesat na mysli, nejsou jen cizí idoly. Ráno před koncertem zbyl čas zajet do Stráže nad Nežárkou, obce na půl cesty mezi Třeboní a Jindřichovým Hradcem, v pohodové krajině jihočeských rybníků. Malý zámek na náměstí koupila před 1. světovou válkou slavná umělkyně Ema Destinová. 20 let byla tato programová Češka z Prahy jednou z nejlepších světových operních zpěvaček. S domovskou Hofoper v Berlíně, ale vysoce ceněná jako čestná členka londýnské Covent Garden a pařížské opery, a hvězda Metropolitní opery, která byla i módní ikonou americké společnosti a nosit D na kabelce patřilo k dobrému tónu. Zpívala v Buckinghamském paláci a král jí daroval zlatou brož s brilianty. Zpívala i při korunovaci jeho následovníka. Strauss osobně dirigoval všechny její Salome. Puccini pro ni napsal operu.


Zpívala v Prodané nevěstě, kterou Mahler předvedl jako svou první premiéru v Metropolitní opeře. Enrico Caruso usiloval o její ruku a nejen on. To, že ji rakouské úřady zbavily pasu a zavřely a ukončily tak její závratnou kariéru, i to, že skončila v nouzi a když chtěla učit na konzervatoři, vedoucí pěveckého oddělení požadovala, aby udělala konkurz, je jiná bída, asi příznačná pro malý a snad s dobrými úmysly obelhávaný národ. Tahle upocená malost by však rozhodně neměla být důvodem ke smutku a beznaději.




Ostatně osud zámku to potvrzuje. Po mnoha desetiletích devastace ho před 9 lety koupila podnikatelka Radoslava Doubravová. Spolu s manželem provedli s bezpochyby obrovským úsilím a velkým nákladem generální opravu a v přízemí nainstalovali muzeum Emy Destinové.


To vše za neuvěřitelné a necelé 4 roky. Což stojí za potlesk a hlubokou poklonu. Hejtman i ministerstvo kultury také zatleskali, ale drobné úřednictvo vzpupným soukromníkům ukázalo, kdo je tady pánem. Obecní úřad zabránil v parkování, památkáři vysolili 200 000 Kč pokuty, protože se jim nelíbily střešní vikýře a Národní muzeum odvezlo své exponáty s tím, že v zimě se na zámku málo topí. Zámecké "panstvo" se ovšem nepoložilo. Nejsou to křehké květinky, dokázali vydělat peníze nikoli spekulací ze státního rozpočtu, ale výrobou medoviny, a expozici si připravili také sami, protože zámecký pán je nejen přírodovědec, ale i vystudovaný hudební vědec. A k Emě Destinové přidali ještě expozici věnovanou další české hvězdě světového formátu, zpěvačce Jarmile Novotné. A když personál odjel na dovolenou, zasedla zámecká paní do pokladny a její manžel, pokud zrovna neprovázel návštěvníky, tak zametal dvůr. Prostě i drobná práce přináší ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat