Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 24. července 2007

V Egyptě objevena největší pevnost z doby faraonů.


V Sinajské poušti byla objevena pevnost Tharo. Opevnění bylo velké 500 x 250 m, jeho stěny dosahovaly tlouštky 13 m a bylo v nich 24 pevnostních věží. Okolo pevnosti byl vodní příkop, přes který byly spouštěny padací mosty.

Již dříve objevili Američané a Francouzi 2 menší pevnosti vzdálené 7 a 15 km východně, které dohromady tvořily obranný systém, jenž chránil přístup k Per-Ramsesu, hlavnímu městu státu za dob faraona Ramsese II. Tharo bylo hlavním sídlem východní armády. Tyto nálezy tak potvrzují pravdivost zmínek o pevnostním systému na východních hranicích Egypty, které se nachází ve starých textech.

Ramses II. (1303-1213 př. Kristem), třetí faraon z 19. dynastie, se proslavil četnými vojenskými výpravami do oblasti východního Středomoří, teritoria dnešního Izraele, Libanon a dalších zemí. Hlavní město Per-Ramses vybudoval v deltě Nilu, asi 100 km severně od dnešní Káhiry. Proslul též jako budovatel chrámu v Karnaku. Ramses II. je považován za jednoho z nejmocnějších faraonů a je někdy nazýván Ramses Veliký.

Žádné komentáře:

Okomentovat