Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 19. listopadu 2004

Trocha české malosti

Před 20 lety a 3 roky po dosažení Ph.D. v Denveru, získala mladá profesorka přední americké Stanford Univerzity Condoleezza Rice jedno z nejvyšších amerických ocenění pro pedagogy, "Walter J. Gores Award for Excellence in Teaching." V témže roce publikovala svou první knihu ''The Soviet Union and the Czechoslovak Army, 1948-1983: Uncertain Allegiance.'' (Princeton University Press, Princeton). Práce pojednává o přímém vlivu Sovětského svazu na vojenské elity v satelitních zemích a Československo po komunistickém puči slouží jako model.

Recenzi napsal Josef Kalvoda, profesor historie v Hartfordu, Čech a republikán a konkurent profesora politologie, liberálního Čecha Josefa Korbela z Denveru, jenž přivedl Rice ke studiu mezinárodních vztahů. V Kalvodových očích si nejspíš dovolila dost a tak hned v první větě recenze konstatuje: "psát o vztahu SSSR k československé armádě bez přístupu k primárním zdrojům informací, je obtížné". Má na mysli skutečnost, že Rice se opírala též o výpovědi emigrantů, vysokých důstojníků a generálů komunistického Československa. Lze pochopit, že pro člověka, který utekl před komunismem, je to zdroj pochybný. A pak následovaly výtky, převážně směřující k nepřesnostem netýkajícím se podstaty věci. Zmiňuje se též o tom, že podle Rice jsou Češi pasivní a při ohrožení nebojovali, protože to považovali za zbytečné a nebezpečné. Kritika zjevně nebyla osobní, autor mluví o mladé a nepříliš známé Rice jako o muži.

Na podzim 2003 byla Kalvodova stať přetištěna v převážně evropské IT revue VulgoNet a počátkem dubna 2004 se objevila i s komentáři v několika vesměs prokerryovských blozích a IT magazínech. Namátkou: Washington Monthly, www.essentialliberties.com, www.counterpunch.org. Ovšemže tyto trapné pokusy o insinuaci akademicky nejkvalifikovanějšího člena prezidentského týmu zapadly bez významné odezvy.

Česko se dočkalo až včera. Oč později, s o to větší básnickou licencí autor pracoval. Luboš Palata z Lidových novin knihu nejspíš nikdy nečetl, o to snáz vložil hned v úvodu do úst Condi burcující slova "Češi jsou zbabělý národ," která v knize nejsou. A pokračoval ze souvislosti vytrženým opakováním Kalvody. K výtce, že v knize jsou ideologická protikomunistická klišé, doplnil, že jich je tam plno. A sám za sebe dodal, že kniha je podprůměrná. Přestože uvádí i to, že Rice byla žačkou českého profesora, vtírá se při čtení otázka: je to jen snaha o poutavost hraničící s bulvárem, která pasivitu změní na zbabělost a autora přivádí na pozice levice?

Žádné komentáře:

Okomentovat