Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 7. prosince 2017

Pan dirigent a čínská smršť

Pokaždé když otevřu FB, vyskočí na mne "Enjoy a remarkable experience in Rudolfinum Prague!" Včera se to podařilo. ️Dva svrchovaní muzikanti a orchestr šlapající jako hodinky odehráli koncert klasické hudby na nejvyšší úrovni. Nejprve absolutní klavíristka Yuja Wang s pátým klavírním koncertem Sergeje Prokofjeva z roku 1931. Parádní spolupráce dirigenta a klavíristky v typické odvázané skladbě 30. let minulého století, lyrické pasáže podané s provokujícím akcentem a Vivo v ďábelském tempu. Dolů jsem dal odkaz na koncert v provedení Svjatoslava Richtera, ale toto bylo jiné. Spontánní, až bezohledné, i taková dokáže být klavíristka, tak podobná mimořádné osobnosti dvaapůlkrát starší tygřice Marthe Argerich. Ve 30 letech je nekonformní globální celebritou, má za sebou snad všechny velké orchestry, klavírní koncerty a dirigenty (Jakub Hrůša ji čeká v červnu), podniká dlouhé šňůry recitálů, s další velkou hvězdou Leonidasem Kavakosem podobná turné skvělých večerů pro housle a klavír, s poněkud excentrickým multiperkusionistou Martinem Grubingerem hraje třeba Honky Tonky Train Blues, diriguje nejlepší komorní orchestry. Takže nic jiného než velký potlesk se nemohlo dostavit, kytka šla do rukou koncertního mistra, spolužáka z Curtis Institute. A dva přídavky, druhý Horowitzova úprava Carmen, kde nejen pánové zírali na ruce poletující po klávesnici. Velkolepá show a přitom dokonalá muzika.


A po přestávce samotný orchestr s dirigentem. Hráli Čajkovského ne jako orchestr na jedné straně a dirigent proti nim, ale jako jeden celek, jako kdyby k sobě odjakživa patřili. Ne že bych slyšel Byčkova poprvé, ale to co dokázal při svém prvním rudolfinském koncertu poté, co se České filharmonii upsal na příštích 5 let, to bylo "jsem tady, protože sem patřím." Nechce se mi a ani nejde to popsat slovy. Těžko hledám v paměti koncert, kde vše bylo na tak fantastické úrovni. A ohlas z publika, to nebyl jen potlesk vychovaných návštěvníků, ale naprosto spontánní vyjádření radosti ze skvělé hudby. A teď ještě dvakrát v Rudolfinu a pak 10 tříhodinových nahrávacích frekvencí. Ovšem živá hudba je ještě o něčem jiném. Dnes a zítra budou mít další 2000 návštěvníků možnost být účastni této hudební hostiny, pokud se dá vůbec opakovat.


Česká filharmonie - abonentní koncert
Praha, Rudolfinum
6. prosince 2018

Interpreti:
Yuja Wang - klavír
Semjon Byčkov - dirigent
Česká filharmonie

Program:
Sergej Prokofjev (1891-1953): Koncert pro klavír a orchestr č. 5 G dur op. 55 (1931)
   1. Allegro con brio (4-5 min.)
   2. Moderato ben accentuato (3-4 min.)
   3. Toccata: Allegro con fuoco (1-2 min.)
   4. Larghetto (6-7 min.)
   5. Vivo (5-6 min.)

Svjatoslav Richter (1958)

Z nahrávek dostupných na YT se mi zdá nejzajímavější provedení Svjatoslava Richtera, který hrál koncert poprvé v roce 1941 a opakovaně se k němu dostal až v roce 1958.

Petr Iljič Čajkovskij: 1840-1893): Symfonie č. 5 e moll op. 64 (1888)
Andante - Allegro con anima 
Andante cantabile, con alcuna licenza - Moderato con anima
Valse. Allegro moderato  
Andante maestoso - Allegro vivace 


Žádné komentáře:

Okomentovat