Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 12. září 2017

Abbadův dvojitý odkaz v Praze

Gustav Mahler Jugendorchester slavil výročí. Je to 30 let, co velký dirigent Claudio Abbado (1933-2014) založil tuto instituci, jejímž posláním je školit mladé adepty hry v orchestru. V současné době se každoročních konkursů účastní až 2000 mladých muzikantů z celé Evropy a ti, kteří uspějí, jsou vzděláváni nejlepšími hráči velkých orchestrů a s vyhlášenými dirigenty absolvují jarní a letní turné, v nichž odehrají vždy okolo 14 koncertů ve velkých evropských sálech.

Poslední koncert letošního letního turné tohoto "dočasného" orchestru připadl na Prahu a celé to působilo jako zjevení. První nastoupili basisté v počtu 9. A pak se začali valit další hráči zezadu i z předních dveří do sálu, až zcela zaplnili podium. 10 violoncell, 14 viol, bezpočet houslí, 8 perkusistů, dál už jsem nepočítal. Dirigent Metzmacher je sice řídil a jejich hra byla velmi soustředěná, ale přesto naprosto spontánní, prostě hráli jako o život. A řekl bych, že tento projev se stupňoval od laskavé Dvořákovy předehry přes džezující Gershwinův klavírní koncert, kde byli nadšenými partnery Jean-Yves Thibaudeta, až po obě fascinující skladby z doby, kdy Stravinský psal Svěcení jara. Orchestr jako kdyby letěl. Když koncert skončil, mladé dámy i ty, které to zatím dotáhly jen na čekatelky tohoto titulu, osušily slzy, utichl dlouhý potlesk publika a skandovaný potlesk orchestru dirigentovi doprovázený dupotem, těch 130 nebo kolik tam těch mladých lidí bylo se začalo navzájem objímat. Snad každý s každým a o tom odcházejícím publiku už ani nevěděli. Bylo to loučení po měsících společné práce, protože příští rok bude nový orchestr. Nejspíš zase nesmírně motivovaná sestava mladých hudebníků plných naději, tužeb a nadšení, které nedokážou a asi ani nechtějí krotit.

Gustav Mahler Jugendorchester před koncertem 11. září 2017 v Rudolfinu...
... a po něm
A pak jsem si uvědomil, že něco podobného se muselo odehrávat v duších skupiny českých muzikantů, kteří končili v GMJO v roce 1991, a že tito muzikanti pak vytvořili spolu s Jiřím Bělohlávkem a později Jakubem Hrůšou skvělý orchestr PKF, který hrál v Rudolfinu o den dřív pod taktovkou Emmanuela Villauma. Hrál decentně, soustředěně, ale ten dojem z jejich hraní byl stejně radostný jako z hudby té mládeže. Ostatně "předraný" tonální Webern, mladistvý Mahler a snad nejjasnější Beethovenova symfonie nemohly v podání orchestru s takovým CV dopadnout jinak. Byly to dva opravdu skvělé večery.

PKF - Prague Philharmonia 10. září 2017 rovněž v Rudolfinu


neděle 10. září 2017, 19.30
Rudolfinum Praha, Dvořákova síň
PKF – Prague Philharmonia
A1 Pastorální zahájení
Andrei Bondarenko (baryton)
Dirigent: Emmanuel Villaume

program:
Anton Webern: Im Sommerwind
Gustav Mahler: Písně potulného tovaryše
Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 6 F dur op. 68 „Pastorální“


pondělí 11. září  2017, 20.00
Rudolfinum Praha, Dvořákova síň
Gustav Mahler Jugendorchester
Ingo Metzmacher dirigent

Jean-Yves Thibaudet klavír

program:
Antonín Dvořák: V přírodě, op. 91, B. 168
George Gershwin: Koncert pro klavír a orchestr F dur
Béla Bartók: Podivuhodný mandarín, baletní suita, op. 19, Sz. 73

Maurice Ravel: Daphnis a Chloé, baletní suita č. 2

Žádné komentáře:

Okomentovat