Texty hlavně cizí

pondělí 9. května 2016

Carmen Jany Hrochové

Správně říkají průvodci přenosy z Metropolitní opery, že to pravé ořechové je až návštěva živého představení. Podle mne hlavně proto, že vášně a emoce s živými zpěváky jsou nějak opravdovější, bez ohledu na to, zda jsou pěvecky a herecky tak dokonalí jako světové špičky v MET. Ovšem nesmí jim v tom bránit režisérský záměr, což se, myslím, v poslední brněnské inscenaci Bizetovy Carmen podařilo.

Tomáš Pilař je bezpochyby mladý, známý a uznávaný mezi odborníky, což však zaprvé neznamená, že stejný dopad budou mít jeho inscenace na průměrného návštěvníka, a zadruhé ne vždycky musí být zpěváci vyladěni na svůj vrcholný výkon. Inscenaci nelze upřít několik působivých scén hned na počátku 1. jednání, ale na druhé straně jsou v ní scény, kdy se čas líně vleče. Představení jakoby chyběl spád, až jsem začal pochybovat, zda stihnu autobus do Prahy.

Carmen 1. jednání - strážnice 

Carmen -1. jednání
2. jednání - krčma; zleva Frasquita, Carmen, Mercédes
Jana Hrochová jako Carmen (4.jednání)
Ze zpěváků bych určitě vyzdvihl Janu Hrochovou, která hlasově, herecky i fyzicky přesahovala zbývající představitele hlavních rolí. Ostatně s Lucií Silkenovou kdesi na facebooku o atributech velkých zpěvaček šprýmují. Carmen poprvé zpívala v roce 2010 v Olomouci, později v Brně, Košicích a německém Freiburgu. Ještě předtím však 10 let zpívala Mercedes, takže operu musí mít v krvi a řekl bych, že z toho, co jsem viděl, jí role Carmen sedí nejlépe, je to ženská jako řemen. Dobrý výkon podaly i představitelky posledně zmíněné postavy a především Frasquity. A samozřejmě Jana Šrejma Kačírková, která má nádherný hlas, škoda jen, že všechno jí vyznívá jaksi na jedno smetanovské brdo. Nejspíš má ty jihočeské kořeny zapuštěné pořádně hluboko, chtělo by to občas vyrazit někam ven. Nicméně zvláště v hlavních mužských rolích byla cítit nerozezpívanost a jistým handicapem byl i menší vzrůst jak Michala Lehotského, tak Jakuba Kettnera. Co na nich ta Carmen měla? Možná není korektní to říkat, ale je to tak, na divadlo se člověk musí také dívat. Podle hesla "dobrý konec, všechno dobré" však zpívali ve 4. jednání jak diví. Takže inscenace bude mít určitě úspěch, nesmrtelných arií je tam dost a Carmen je probodnuta až těsně před závěrečnou oponou. Upřímně řečeno by si to zasloužila dřív, ale Jany Hrochové by byla přece jen škoda.

Georges Bizet: Carmen
Janáčkovo divadlo Brno

Hudební nastudování: Ondrej Olos
Dirigent: Ondrej Olos (alt. Robert Kružík)
Režie: Tomáš Pilař
Scéna a kostýmy: Aleš Valášek
Světelný design: Daniel Tesař
Choreografie: Ladislava Košíková
Dramaturgie: Patricie Částková
Sbormistr: Pavel Koňárek, Valerie Maťašová
Orchestr a sbor Národního divadla Brno
Dětský sbor Brno
Premiéra 18. března 2016

představení 7. května 2016
Carmen – Jana Hrochová
Don José – Michal Lhotský
Micaëla – Jana Šrejma Kačírková
Escamillo – Jakub Kettner
Zuniga – David Nykl
Mercédés – Lenka Čermáková
Fransquita – Martina Králíková
Le Remendado – Zoltán Korda
Le Dancaïre – Jakub Tolaš
Morales – Igor Loškár

Žádné komentáře:

Okomentovat